Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Magyar (HU)

Tessék belépni !

Összefoglaló

Téhány [ahanovce] község (224 m) a Kassaikatlan nyugati szélén, Kassától 4 km-re terül el.

Történelem

A község egy, a Hernád folyó jobb partján létesült, első ízben 1264-ben említett településből alakult ki. Ebben az évben Tehányként említik. A második írásbeli említés 1293-ból származik, ekkor Téhány községet az Aba család somodi ága birtokaként, „possesio Tehan“-ként szerepel. 1397-ben luxemburgi Zsigmond király a Kassának adományozta a települést, amely a település lakosainak 1399-ben azonos kiváltságokat eszközölt ki, mint amilyenekkel a város polgárai rendelkeztek. A 16. században Téhányt jelentős szőlőtermelő faluként említik, mint a legnagyobbak egyikét. 1657 körül a Törökök megsemmisítették, és csak nagyon lassan tudott felépülni, így a falu 1715-ben csak 13 házból állt. A 18. században Kassa a település újbóli benépesítését a város sárosi birtokairól áttelepített jobbágyokkal oldotta meg. A településre jellemző jelentős mesterségek: zöldség- és gyümölcstermesztés, fuvarozás. Téhány lakosai szállították az agyagot a kassai fazekasoknak.

Műemlékek és érdekességek:

A Várhegy [Hradová] (464 m) – egykor (1307ben) egy erős kővár állt itt. Helyén jelenleg falmaradványok és egy kilátó található. A történelmi forrásokból kiolvasható, hogy a téhányi templomot 1313-ban építették, Szent András tiszteletére. Szent András a falu védőszentje volt, egészen a 18. század közepéig. A 18. század közepén épült templomot  Szt. Annának szentelték.

A Szt. Anna templom [kostol sv. Anny] leírása :

A késő klasszicista stílusú templom 1850-ben épült, a későbbiekben átalakították. Az egyhajós épületben félkör alakú presbitérium, a nyugati oldalán a timpanon felett torony található. A homlokzatát féloszlopok, lizénák, félköríves ablakok és a tető alatt íves párkány teszi mozgalmassá. A beltér érdekesebb részei: Szt. Anna és Szűz Mária oltárképe 1893-ból (J. Hofrichter munkája), a klasszicista szentségtartó, valamint az 1806-ból és 1845-ből származó kelyhek.  A 20. sz. elejéről származó oltárok neogótikusak. A téhányi templom falán elhelyezett emléktábla (2009) az 1939. január 22-i eseményeknek állít emléket: a téhányiak elénekeltek egy szlovák himnikus dalt, amivel kivívták a magyar szervek haragját.

A plébánia épülete, amely egykor műemléknek számított .

A település bélyegzőjének lenyomata (1777), amelyen a szőlészeti és mezőgazdasági eszközök szerepelnek. A legrégebbi ismert egyházi krónika, amely 1792-ből származik.

Nepomuki szt. János kápolnája (1913) a Na Sihoti utcában .

A fürdő (19. század) a Hernád bal partján létesült, nem messze a ma „Pri hati” névvel illetett helytől.

A Kassa-Bohumín vasútvonalat 1870-ben helyezték üzembe. Ekkor épült a régi téhányi alagút.

A téhányi lakótelep [sídlisko ahanovce] feletti Les [erdő] nevű erdőparkban látható középkori békekereszt. Ez a kőkereszt jelentős lelet, az egykori Abaúj, Sáros és Szepes vármegyékben nincs párja.

A ravatalozó – egykor a Szt. Ferenc Második Rendjének egykori imaháza, később könyvtár is volt.

A II. világháborúban elesett katonák emlékműve

A Békeoszlop (az óvoda területén)

Toronyrom az Eperjesi úton [Prešovská cesta] – 2002 és 2007 között Gabriel Kládek újította föl.

 

Jelenkor

A Bécsi döntés értelmében 1938 és 1945 között Téhány Kassával együtt a Horthy-féle Magyarországhoz került. A határ a jelenlegi téhányi vasúti alagút mögött, a Chvalabohu hegyre irányában húzódott. A határvonalon néhány méter szélességben kivágták a fákat. A növényzet alapján még ma is látható, merre vezetett az országhatár.

1951. május 1-jén ünnepélyesen beindult a termelés a község szomszédságában levő mágnesvasérc-feldolgozó gyárban, Kelet-Szlovákia iparosításának részeként. Bizonyos idő elteltével a gyár megmutatta negatív hatásait is, a környezetszennyezést. A település túlnépesedése és a szennyezés eredményeképpen a település fejlesztését megtiltották, 1996-ig. A mágnesvasérc-feldolgozó a kilencvenes évek második felében zárt be végérvényesen.

1965-ben a faluban 2831 lakost számoltak össze, ami demográfiai rekordnak számított. 1968. augusztus 1-jén Téhányt Kassához csatolták. A település Kassa északi járásához került.

1985. május 5-én elhelyezték a Téhány szomszédságában álló lakótelep alapkövét.

1990-ben hatályba lépett a Kassáról szóló külön törvény, amely szabályozta a város közigazgatását és 18 városrészre osztotta fel. Téhány község is ilyen városrész lett.

2003-ben Téhány hivatalos címert és zászlót kapott.


 

dnes je: 14.12.2018

meniny má: Branislava, Bronislava

Výsledky komunálnych volieb

Vo volebnom obvode v MČ Košice-ahanovce

SPP informuje o možnom zavádzaní občanov do omylu súkromnými spoločnosami

Považujeme za povinnos informova vás o pretrvávajúcich prípadoch nesprávneho informovania pri revíziách vykurovacích zariadení.

Celoročné upratovanie 2018

Systém upratovania vežkokapacitnými kontajnermi v mestských častiach zabezpečuje spoločnos KOSIT v spolupráci s miestnymi úradmi.

Výzva chovatežom ošípaných

Z dôvodu možnej nákazy morom

VÝZVA NA PREDKLADANIE PONÚK čas:2

podprahová zákazka na uskutočnenie stavebných prác podža zákona č. 25/2006 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Miestna samospráva určila počet poslancov a volebný obvod.

V nasledujúcom období bude v ahanovciach pracova 5 poslancov a starosta na celý úväzok.

Aj v decembri bude opä prerušená distribúcia elektriny

Po osadení nových betónových stĺpov nízkeho napätia a prekladaní vedenia budú teraz elektrikári pripája rozvodove skrine domov..

VÝZVA pre kvalitnú Zimnú údržbu

Zaparkované autá môžu komplikova odhŕňanie snehu na cestách

VÝZVA NA PREDKLADANIE PONÚK čas:1

Rekonštrukcia miestnej komunikácie Brusnicová I. čas

Oznámenie verejnou vyhláškou

Spoločnos VSD, a.s. pripravuje výmenu (úpravu) NN vedenia a DP

Oznam členom urbariátu

V súlade s platnou úpravou pre ochranu osobných údajov potrebujú aj členovia urbariátu vyjadri súhlas s ich nakladaním.

MČ opä objednala autobus pre bezpečnú cestu do školy

Na trase ahanovská - Želiarska cestujete ráno zadarmo

Zberné suroviny oznamujú prevádzkovú dobu

Firma s dlhoročnou tradíciou nám oznámila prevádzkový čas vo svojej prevádzke na Magnezitárskej ulici.

Zberný dvor v "magnezitke" otvorený

Spoločnos KOSIT a.s. prevádzkuje Zberný dvor Magnezitárska pre občanov, ktorí to majú blízko

webygroup
ÚvodÚvodná stránka